Verkkojulkaisuja

kirjoittajat.jpg

Katri Sarmavuori (2010):

Opettajan ja sensorin arvioiden
yksi- ja erimielisyydestä 30 sivua

Raportissa tarkastellaan kevään 2008 ylioppilaskokeiden tekstitaidon ja esseen pistemäärien pysyvyyttä ja muuttumista opettajien ja sensoreiden arvioiden kesken. Joka kevät on opettajia huolestuttanut se, että jotkut arvosanaehdotukset putoavat. Miksi niin tapahtuu, on mietittävänä. Raportissa esitetään taulukko pistemäärien pysymisestä ja niiden muutoksista. Esseekokeen tehtävissä oli laskuja ja nousuja 5—20 pistettä. Tekstitaitokokeen tehtävissä niitä oli vähemmän. Esseekokeen tehtävissä pysyvyys oli 52— 59 %, tekstitaitokokeessa 73—79 %.  Tekstitaidon arviot ovat objektiivisempia, asteikko on pienempi (0—6). Myös esseessä arvio voisi olla 0—6 pistettä, jolloin siinä saattaisi tulla vähemmän muuttumista. Arviointiongelmat ovat esillä vuodesta 1967, jolloin opettajan arvioita putosi eniten. Kokeen kehittämistä pohditaan viitaten siitä tarvittavaan tutkimukseen.

Hakusanat:  Ylioppilaskoe, äidinkielen koe, arviointi, essee, tekstitaitokoe

 

Henri Aitakari: PERUSKOULUN ÄIDINKIELEN OPPIKIRJAN NELJÄ VUOSIKYMMENTÄ. Neljännen luokan suomenkielisten oppikirjojen tehtävätyypit ja -luokat sekä tehtävien vaativuus viestinnän tason perusteella. Äidinkielen Opetustieteen Seuran julkaisuja 2011 (word)

 

Katri Sarmavuori: Miten opetan ja tutkin äidinkieltä ja kirjallisuutta? Äidinkielen opetustieteen perusteet. Toinen, uudistettu painos 2011 (pdf)